MADRID - De Spaanse autoverkopen zijn in augustus voor het eerst in 13 maanden weer toegenomen. In totaal werden er 47.224 auto's verkocht, 5,9 procent meer ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

Dat maakte de Spaanse brancheorganisatie Anfac donderdag bekend.

De vergelijking met augustus 2010 loopt echter volledig mank omdat dat de slechtste maand was in meer dan 20 jaar.

''De verkopen zijn nog altijd op niveaus die ver onder de maat zijn voor de Spaanse markt'', aldus de organisatie. Over de eerste 8 maanden van het jaar doken de verkopen ruim 22 procent omlaag naar 568.354 exemplaren.

Ernst

''Mensen bezochten bijna geen showrooms in augustus. Dat geeft aan hoe ernstig het is gesteld met de autoverkopen, een van de belangrijkste indicatoren voor de consumentenbestedingen'', aldus de Anfac.

De Spaanse auto-industrie wordt al tijden geteisterd door de zwakke economische omstandigheden en de hoge werkloosheid in het land.

Frankrijk

Ook in Frankrijk zaten de autoverkopen in augustus in de lift, na vier maanden van dalingen. Circa 3,2 procent meer auto's rolden vorige maand de showrooms uit.

In Japan gingen de verkopen in augustus voor de twaalfde maand op rij omlaag. In totaal werden er 216.510 auto's aan de man gebracht, een daling met ruim een kwart.