AMSTERDAM – Minister Jan Kees de Jager wil niet iedere keer naar het parlement voor goedkeuring van noodsteun aan eurolanden. Wachten op parlementaire goedkeuring zou juist een destabiliserende invloed hebben op de financiële markten.

Dit meldt persbureau Reuters donderdag.

“Het is eigenlijk beter om niet naar het parlement te gaan elke keer als er een noodsituatie is. Dat is geen wenselijke situatie als je stabiliteit en verantwoordelijkheid wilt uitstralen naar de markten”, aldus De Jager.

Er zijn plannen om het Duitse parlement een grotere stem te laten hebben in het Europese noodfonds. Ook parlementen van andere landen zouden dan meer invloed willen hebben. Hierdoor zou de bewegingsruimte van het EFSF-fonds kleiner worden.

Begrotingen

De Jager uit ook de wens een onafhankelijke Europese organisatie op te richten die de begrotingen van overheden in de gaten houdt. Als landen de begrotingsregels overtreden kan die organisatie sancties uitdelen.

De minister herhaalt verder het standpunt dat ook collega’s in andere landen hebben geuit. Om het schuldenprobleem in de eurozone op te lossen is een combinatie van bezuinigingen en hervormingen nodig.

Onderpanden

De ministers van Financiën van Duitsland, Nederland en Finland komen dinsdag in Berlijn bijeen voor overleg over mogelijke onderpanden op noodleningen aan Griekenland.

Finland verraste andere eurolanden onlangs door een akkoord te sluiten met de Grieken over een onderpand in cash, in ruil voor de deelname aan nieuwe hulpleningen voor Griekenland.

Verdwijnen

Andere landen, waaronder Nederland, vinden dat die deal moet verdwijnen of dat andere landen dezelfde garanties moeten krijgen.

De Jager liet  weten dat hij ruimte ziet voor een oplossing. De onderhandelingen over het vraagstuk lopen volgens hem nog.

Zie ook: dossier eurocrisis