AMSTERDAM – Het Japanse bedrijf WaCom introduceert een tekenapparaat dat schetsen op gewoon papier direct digitaliseert.

De meeste mensen schetsen het liefst op papier omdat het resultaat dan direct zichtbaar is. Om de tekening vervolgens digitaal te kunnen bewerken moet de schets eerst ingescand worden en dan nog worden aangepast voordat het in een tekenprogramma kan worden gebruikt. Een hoop handelingen voor iets wat in eerste instantie al gemaakt is.

WaCom, dat bekend staat om zijn verschillende digitale tekentabletten, wil dat proces vereenvoudigen en komt daarom met een apparaat dat tekeningen op gewoon papier digitaliseert. Hiervoor meet Inkling, zoals WaCom het apparaat heeft genoemd, de positie van een speciale pen en slaat dit meteen elektronisch op.

Een voordeel ten opzichte van inscannen is dat er direct met lagen gewerkt kan worden, zonder dat dit later in een tekenprogramma moet worden aangepast. Bovendien kunnen de tekeningen direct als vector worden opgeslagen waardoor het eenvoudig kan worden bewerkt in bijvoorbeeld Illustrator of Photoshop.

De digitale pen lijkt ideaal om snel schetsen te maken en digitaal aan te passen. Het is geschikt voor artistiek gebruik, maar ook om bouwtekeningen en ontwerpen te maken. Inkling komt half september uit voor nog geen 200 dollar.