Eerlijk is eerlijk ... ik vind het knap als mensen van niets iets kunnen maken. Bij de één is het het zakeninstinct en bij de het creëren van kunst.

Zo moest ik laatst wachten op de reparatie van mijn auto, het was mooi weer, dus besloot ik buiten te wachten. Nu is mijn garage gevestigd op een industrieterrein en dit is meestal geen inspirerende omgeving, maar zo niet deze ochtend.

Want toen ik een klein stukje voorbij het hek van de garage was, veel mijn oog op veel bedrijvigheid. Bedrijvigheid bij een specifiek bedrijf ...een autosloperij.

Oude barrels

De vehikels die aangeleverd worden, zijn inderdaad meestal echte oude barrels, waar je met goed fatsoen geen mensen meer in laat rijden. Al jaren geen APK-goedkeuring meer dus. En toch denk ik dat er recentelijk nog iemand in gereden heeft ... met gevaar voor eigen leven.

Bij de spiegel zie ik namelijk een relatief nieuw speeltje hangen. Hoe dan ook, de auto is nu zo ver dat hij geplet gaat worden en naar de eeuwige velden wordt gestuurd. Hoe triest om je eens zo prettige bakkie tot een vierkante decimeter geperst te zien worden. Niet meer dan een pakketje dat in een flinke koektrommel gaat.

Misschien valt het leed nog wel mee als ik aanschouw hoe de sloper er nauwgezet van alles af- en uithaalt. Met een grote bak naast de auto schroeft hij van alles los en soms gebruikt hij iets meer geweld.

Van het oude ooit zo persoonlijke bakkie is in no time niet meer over, zelfs zijn 'pootjes' zijn gedemonteerd en de bandjes worden netjes opgeslagen op een enorme berg autobanden. De sloper heeft nog genoeg handel uit dit ooit zo vrijheid gevende autootje gehaald.

Sjofel

Even verderop staat een beetje sjofel uitziende man te praten met de man van het sloopbedrijf. Hij wijst links en rechts, geeft maten aan net zijn handen en knikt af en hoe instemmend.

Iemand die vast voor zijn eigen bakkie wat materialen komt maken, bedenk ik me. Maar als ik hem een minuut of tien later weg zie rijden met een sloopauto op de aanhanger, weet ik het.

Die sjofel uitziende man zag er niet sjofel maar kunstzinnig uit en hij kwam een oude auto halen om er iets kunstigs mee te doen. En met een beetje geluk staat in zijn atelier enig moment weer iets wat iemand mooi vindt en maakt hij op zijn manier weer geld van dat ooit zo persoonlijke bakkie.

Recyclen op hoog niveau, de kunstenaar blij, de autosloper blij, de natuur blij en last but not least de kunstliefhebber blij!

Helma van Wanrooij en Eelkje Oldenburger zijn de oprichters van Stichting Legatio. Zij ondersteunen ondernemers met de bedrijfsvoering van hun onderneming en/of hun persoonlijke ontwikkeling en worden hierbij ondersteund door een professioneel team. Legatio is ook te vinden op Twitter.