AMERSFOORT - Bouwbedrijven leveren nieuwbouwwoningen vaak zo uitgekleed en klantonvriendelijk op dat bijna iedereen extra betaalt voor heel normale voorzieningen en aanpassingen. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH). 

De organisatie wil dan ook een eind aan deze situatie. De vereniging vroeg kopers van nieuwbouwhuizen naar hun ervaringen met meerwerkkosten.

Zo is het volgens de vereniging mogelijk dat een aannemer 460 euro extra rekent voor een vaatwasseraansluiting in de keuken, 500 euro om de gootsteenafvoer een stukje op te schuiven zodat een vaatwasser erin past, 213 euro voor het lager plaatsen van een wandcontactdoos die de bouwer standaard midden op de muur zet of 60 euro om een dubbel in plaats van een enkel stopcontact te monteren.

''Het past niet om hoge bedragen te vragen voor vaak heel gewone voorzieningen'', aldus Vereniging Eigen Huis. "De klant voelt zich bekocht."

Tekenen

De vereniging adviseert nieuwbouwkopers de meerwerklijst bij de bouwbedrijven op op te vragen voor het koopcontract te tekenen.

''Dan kan de koper de opties en prijzen kritisch vergelijken, onderhandelen en een keuze maken welke zaken door de bouwer, of na oplevering door een andere aannemer of zelf worden gedaan.''

Verschillen

VEH vroeg 831 nieuwbouwkopers naar hun ervaringen met meerwerkkosten. Daarnaast zijn 112 prijslijsten voor meerwerk onderzocht.

De verschillen blijken groot. Zo loopt de prijs voor een dakraam van dezelfde afmetingen uiteen van 725 euro tot 1.950 euro. Voor een buitenkraan moet tussen de 211 euro en 750 euro worden neergelegd. Voor een extra elektragroep, bijvoorbeeld voor een wasdroger, vraagt de ene bouwer 160 euro terwijl die bij een ander voor 460 euro op de rekening staat.

Volgens de VEH is het opvallend dat ruim de helft van de kopers verklaart dat ze de prijslijst voor extra’s aan de woning pas tijdens of na het tekenen van het koopcontract onder ogen kregen.

"Daardoor heeft de koper al direct een slechte onderhandelingspositie, hij zit immers al aan het huis vast", zegt een juridisch beleidsadviseur van de VEH. Een kleine 10 procent van de kopers kreeg nooit een meerwerklijst te zien.