ROTTERDAM - De situatie op de Nederlandse bouw- en kantorenmarkt blijft de komende 6 tot 12 maanden ''moeizaam''.

Dat zei topman Gerard van Aast van bouwbedrijf VolkerWessels donderdag. Desondanks zette de onderneming in de eerste 6 maanden van dit jaar een ''solide'' prestatie neer. ''Het marktaandeel van VolkerWessels neemt toe'', aldus de topman.

VolkerWessels zag zowel de omzet als het resultaat flink groeien. Ook het orderboek werd fors dikker. Het bedrijf verwacht niet veel last te krijgen van de prijsdruk die momenteel op de aanbestedingsmarkt heerst.

De orderportefeuille, die in de eerste 6 maanden met 587 miljoen euro toenam tot 5,7 miljard euro, is daarbij een belangrijke troef.

Kwaliteit

Van Aast denkt dat de Nederlandse gemeenten, ondanks de bezuinigingen die nu worden doorgevoerd, zullen blijven letten op ''de kwaliteit'' waarmee VolkerWessels zich blijft profileren. Op den duur zou er echter wel sprake kunnen zijn van enige margedruk.

De omzet van de onderneming steeg in in het eerste halfjaar met 12 procent tot 2,1 miljard euro. Het operationeel resultaat (ebitda) nam met 4,4 procent toe tot 67 miljoen euro en en de nettowinst ging omhoog van 18,6 miljoen euro in dezelfde periode in 2010 tot 24,4 miljoen euro.

Gunstige weersomstandigheden

Het resultaat werd gestuwd door gunstige weersomstandigheden, stevige resultaten in Canada en Groot-Brittannië en gunstige ontwikkelingen in de sectoren Infrastructuur en Energie&Telecom in Nederland. Canada, Groot-Brittannië en Nederland zijn de drie thuismarkten van de onderneming.

In Canada is sprake van gunstige marktontwikkelingen, maar de omstandigheden in Nederland en in het Verenigd Koninkrijk zijn niet verbeterd. Ook het investeringsklimaat blijft zwak.

Gezonde omzetgroei

Ondanks de moeilijke marktomstandigheden in Europa denkt het bedrijf dit jaar een ''gezonde omzetgroei'' te realiseren. Het resultaat zal zich naar verwachting in lijn met de omzet ontwikkelen.

Een beursgang is voor VolkerWessls ''op dit moment niet aan de orde'', liet financieel bestuurder Jolande Poots weten. ''Wij willen op dit moment het liefst autonoom groeien. Acquisities zijn geen doel op zich. Met onze omzet hoeven we geen omzet te kopen. Een beursgang is de komende tijd dus niet nodig.''