AMSTERDAM - Werkgevers zijn niet blij met de nieuwe regels voor kennismigranten. Sinds juni kunnen bedrijven hun tekort aan vakspecialisten niet meer aanvullen met extra goed betaalde specialisten uit het buitenland.

Minister Gerd Leers voor Immigratie en Asiel scherpte die regels voor kennismigranten verder aan omdat de salarissen van de specialisten volgens hem 'marktconform' moeten zijn. Zo wil Leers misbruik van de kennismigrantenregeling, waarmee kennismigranten makkelijker naar Nederland kunnen komen, voorkomen.

De arbeidsinspectie en de IND ontdekten de afgelopen jaren nogal eens op 'nepkenniswerkers', die veel minder verdienden dan het minimale bedrag waarvoor ze naar Nederland zijn gehaald.

Ongebegrip

Toch stuit de nieuwe regel op groot onbegrip onder werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland, zo schrijft de Volkskrant. De werkgeversorganisaties ontvangen signalen van hun achterban dat de nieuwe regel bedrijven in de problemen brengt.

Doordat in sommige sectoren een tekort bestaat aan hoog opgeleide werknemers, is het voor die bedrijven noodzakelijk om met hoge salarissen buitenlandse specialisten te lokken.

FME

Ook de brancheorganisatie voor de technologische industrie, de FME, maakt zich zorgen. Door de nieuwe aanscherping wordt het voor werkgevers lastiger om internationale transfers binnen bedrijven te laten plaatsvinden.

Zo geeft de FME het voorbeeld van een softwarebedrijf met een vestiging in Zuid-Afrika dat werknemers niet meer voor een tijdelijke klus naar Nederland kon halen, omdat hun salaris niet overeenkwam met wat Nederlandse software-ingenieurs verdienen.