PARIJS - De wereldwijde handel in goederen, een belangrijke indicator voor de gezondheid van de wereldeconomie, is in het tweede kwartaal scherp gedaald. Dat heeft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) woensdag bekendgemaakt.

De groei van de import van de zeven grootste economieën en de vijf belangrijkste opkomende economieën vertraagde tot 1,1 procent in het afgelopen kwartaal. In het eerste kwartaal bedroeg de groei nog 10,1 procent. De groei van de export nam af van 7,7 procent in het eerste kwartaal tot 1,9 procent.

China liet een heel ander beeld zien. De export schoot daar omhoog met 10 procent, vergeleken met 2,9 procent in de voorgaande driemaandsperiode. De groei van de import ging juist scherp omlaag van 11,1 procent in het eerste tot 0,7 procent in het tweede kwartaal. ''Het resultaat is een scherpe toename van het handelsoverschot’’, aldus de OESO.

De gegevens zijn afkomstig van de OESO. - (c)NU.nl/Jelle Kamsma

China staat onder druk van de zeven grote geïndustrialiseerde landen om de import op te voeren om zo het handelsoverschot terug te brengen en voor meer financiële stabiliteit te zorgen.