AMSTERDAM – Ondernemers zien het somber in voor het derde kwartaal. Er is sprake van een omslag in de omzetverwachting. Eerder kreeg het consumentenvertrouwen al een flinke knauw.

De indicator die de omzetverwachting weergeeft, komt uit op min 3,6. Dat blijkt woensdag uit de Conjunctuurenquête Nederland (COEN). Ondernemers verwachten niet alleen een lagere omzet, maar ook minder export.

Het aantrekken van nieuw personeel en de investeringsverwachtingen maken pas op de plaats. Het ondernemersvertrouwen is gedaald naar min 1,5.

“Het afnemende ondernemersvertrouwen weerspiegelt duidelijk de onzekerheid over de financieel economische situatie in Europa en de wereld”, aldus het onderzoek.

Consumentenvertrouwen

Ook het consumentenvertrouwen kreeg in augustus een flinke knauw. De indicator waarmee het consumentenvertrouwen gemeten wordt, daalde met maar liefst 9 punten en kwam volgens het CBS uit op -21.

Belangrijke handelspartners als Duitsland en de Verenigde Staten vertoonden afgelopen maand eveneens tegenvallende verwachtingen. De indicaties wakkeren de vrees voor een hernieuwde recessie aan.