AMSTERDAM - Fotowebsite Flickr heeft een nieuwe functie toegevoegd waardoor gebruikers locaties van foto's kunnen afschermen voor anderen. Door middel van een techniek genaamd 'geofencing' moet de privacy vergroot worden.

Wanneer foto's op Flickr worden geüpload, krijgen ze allerlei metadata mee zoals tijd, datum en locatie. Met de geofencing-optie kunnen gebruikers een virtuele cirkel om locaties plaatsen, zodat foto's van een specifieke plaats niet te zien zijn voor vreemden.

Gebruikers kunnen de mate aanpassen waarin de foto's te zien zijn voor de buitenwereld. Zo kunnen ze instellen of de foto's voor vrienden, familie, Flickr-contacten, iedereen of niemand behalve de gebruiker te zien zijn. Geüploade foto's die binnen een geofence vallen, krijgen automatisch de ingestelde privacy-instelling mee.

De nieuwe optie van Flickr kan een uitkomst zijn voor bezorgde ouders. Wanneer een geofence nabij de school van hun kinderen wordt gemaakt, worden deze foto's afgeschermd voor het grote publiek.

Vijf jaar geleden voegde de fotosite de optie tot 'geotagging' toe. Hiermee kunnen gebruikers de specifieke locatie van foto's aangeven. De meeste smartphones voegen dit soort data al automatisch toe aan foto's, waardoor de vraag naar privacy toenam.