AMSTERDAM - Een nieuwe startup maakt het werk van hulporganisaties een stuk eenvoudiger. Door middel van onbemande robotvliegtuigjes wil Matternet medicijnen leveren in afgelegen, onbereikbare gebieden.

Matternet wil gebruik maken van zogenoemde quadcopters, robotvliegtuigen met vier wieken. Het netwerk zou moeten bestaan uit verschillende oplaadpunten en landingsplatforms. De quadcopters zouden, door van oplaadpunt naar oplaadpunt te vliegen, hun bereik kunnen vergroten. Op dit moment kunnen prototypes met een volle accu tien kilometer vliegen met een lading van twee kilo.

De onbemande robotvliegtuigen zouden een uitkomst zijn voor hulporganisaties, die niet altijd medicijnen kunnen leveren door het weer of door geologische omstandigheden. Gebruiken in Afrika liggen voor de hand.

Businessmodel

Matternet probeert zich te onderscheiden door sneller en goedkoper te transporteren dan hulporganisaties of overheden. De startup maakt hun systeem dan ook beschikbaar voor deze partijen. Een pakket bestaande uit een quadcopter met twee oplaadpunten moet 2500 dollar opbrengen.

Voordat het systeem commercieel gebruikt wordt, test Matternet hun systeem in de Dominicaanse Republiek. De pilot wordt door de lokale overheid gefinancierd.