AMSTERDAM - Een opblaasbaar onderdeel van een wetsuit moet surfers van de verdrinkingsdood redden. De luchtbel trekt surfers omhoog die door een grote golf naar beneden worden geduwd.

De wetsuit bevat een luchtzak op de rug. Wanneer de surfer aan een koord trekt, vult de zak zich met koolstofdioxide. Hierdoor wordt de surfer snel omhoog getrokken. De luchtzak is hervulbaar met nieuwe 'cartridges'.

Professioneel surfer Shane Dorian kwam met het idee voor de wetsuit toen hij zelf door een golf naar de bodem van de zee werd geduwd. Het Australische surfkledingmerk Billabong heeft de wetsuit, met de naam V1, geproduceerd om te testen.

Aanpassingen

Het is nog niet bekend wanneer de wetsuit commercieel beschikbaar is. Hoogstwaarschijnlijk wordt het systeem eerst aangepast. V1 ontving namelijk naast veel lof ook de nodige kritiek: de plaatsing van de luchtzak op de rug zou surfers, eenmaal omhoog getrokken, met het gezicht naar beneden laten drijven. Wanneer surfers onder water nog bewusteloos raken, zou dat fataal kunnen zijn.

.