AMSTERDAM - De drinkwatertarieven worden kunstmatig hoog gehouden. De winsten van drinkwaterbedrijven zijn dan ook buitenproportioneel voor de taken die zij uitvoeren en de risico's die zij lopen.

Dit stelde de belangenbehartiger voor zakelijke energie- en waterverbruikers (VEMW) dinsdag op basis van eigen onderzoek. Staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu noemt de kritiek voorbarig, zo laat hij via een woordvoerster weten.

Belangenorganisatie VEMW vindt dat de overheid niet kritisch genoeg is met het toezicht op de drinkwaterbedrijven en roept het parlement op hier zijn controlerende taak op zich te nemen.

''De drinkwaterbedrijven lopen in hun bedrijfsvoering als monopolisten nauwelijks risico's'', zegt directeur Hans Grünfeld van VEMW. ''Hun investeringen zijn al jaren historisch laag.''

Winst

De bedrijven hadden in 2010 een eigen vermogen van 1,8 miljard euro. Zij vergaarden dat uit de winsten die ze mogen maken van de overheid, aldus de organisatie.

''Industrie en organisaties die veel drinkwater gebruiken hebben het nakijken. Maar ook de consument betaalt te veel voor zijn drinkwater. Dit is al jaren bekend, maar de overheid doet er tot nu toe niks aan.'' VEMW vindt dat in deze economisch krappe tijden ongehoord.

Plafond

Nu de overheid binnenkort voor het eerst een plafond zal stellen voor de winsten die drinkwaterbedrijven mogen maken, dreigen de winsten zelfs nog hoger uit te vallen. Volgens VEMW bestaat er een verschil van 35 miljoen euro tussen de voorstellen van het ministerie van Infrastructuur & Milieu en de daadwerkelijk benodigde reserves.

De Consumentenbond onderschrijft de kritiek van de VEMW ''volledig''. Volgens een woordvoerster betalen ook consumenten al jaren te veel voor hun drinkwater.

''Daarom hebben wij in het verleden al eens gepleit voor een aparte Waterkamer bij de mededingingsautoriteit NMa, om beter toezicht op de waterbedrijven te houden.''

Advies

Staatssecretaris Atsma wacht nog op een advies over de kwestie van de NMa. Deze instantie kijkt onder meer naar de hoeveel eigen vermogen die drinkwaterbedrijven maximaal mogen hebben. Volgens de zegsvrouw wordt het advies dit najaar verwacht en wil Atsma voor 1 november een besluit nemen over de zaak.

Ook de Vereniging van waterbedrijven in Nederland (Vewin) vindt het voorbarig te zeggen dat de winstplafonds te hoog zouden zijn.

''De prijzen zijn zeer zorgvuldig opgebouwd. Voor een kwart bestaat het tarief al uit belasting en verder zitten er veel kosten in. Een prijs van 1,50 euro voor duizend liter water is niet exorbitant hoog'', aldus een woordvoerder.