AMSTERDAM – Bokswedstrijden in het amateurcircuit verlopen in de toekomst een stuk eerlijker. Het systeem BoxTag laat scheidsrechters precies weten wanneer een klap echt raak is.

Hierdoor komt het puntensysteem mogelijk niet meer in opspraak, zo meldt NewScientist. Scheidsrechters moeten nu nog zelf op een knop drukken wanneer zij vernemen dat een klap op het hoofd of de torso raak is. Zonder knock-out is de bokser met de meeste punten de winnaar.

Dit puntensysteem is volledig afhankelijk van de scheidsrechters, die met of zonder opzet eenvoudig fouten kunnen maken.

Sensor

Boxtag bestaat uit electroden in de bokshandschoen, het vest en in de hoofdbescherming. Wanneer de bokshandschoen het hoofd of de torso van de tegenstander raakt, dan geven de electroden via Bluetooth een signaal af naar een computer. Zo kan bepaald worden of een rake klap ook echt raak is. Uitslagen van wedstrijden zouden zo minder discutabel moeten worden.

Het signaal wordt alleen doorgegeven als er minstens tien en maximaal 150 milliseconden contact is geweest. Op deze manier wordt een duw niet meegerekend als een klap.

Het systeem heeft nu nog een nauwkeurigheid van negentig procent. De makers van Boxtag stellen dat zij dit in de toekomst nog opschroeven naar 98 procent. Volgende week wordt het systeem gepresenteerd op een congres over sporttechnologie.