REYKJAVIK - De Chinese multimiljonair Huang Nubo is van plan een stuk land in het noordoosten van IJsland te kopen om daar een project voor ecotoerisme te beginnen. Dat bericht de Britse krant Financial Times dinsdag.

Huang Nubo, een voormalige ambtenaar die nu vastgoedinvesteerder is en eigenaar van verscheidene toeristenhotels in China, heeft een principe-overeenkomst gesloten om een gebied van 300 vierkante kilometer IJslandse wildernis op te kopen. Hij zou er een hotel en een golfresort willen bouwen.

Tegenstanders van de overeenkomst, die nog moet worden goedgekeurd door de IJslandse regering, zijn bang dat er geopolitieke overwegingen aan het project ten grondslag liggen. De ligging van IJsland tussen de Verenigde Staten en Europa en dichtbij het Noordpoolgebied is strategisch belangrijk.

''China is erg actief in het opkopen van land over de wereld, dus we moeten ons bewust zijn van de internationale implicaties'', zei de IJslandse minister van Binnenlandse Zaken Ögmundur Jónasson tegen de Financial Times over de voorgenomen Chinese investering.