ZEIST - Verzekeringsconcern Eureko heeft in het eerste halfjaar een nettowinst geboekt van 180 miljoen euro, een daling van 79 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het moederconcern van onder meer Achmea en Zilveren Kruis.

''De winst valt lager uit, omdat we vorig jaar een eenmalige bijdrage hadden vanwege de beursgang van de Poolse verzekeraar PZU'', zei een woordvoerder. Eureko bereikte in 2009 overeenstemming over afbouw van zijn belang in het Poolse PZU. Dit leverde in 2009 een winst op van ruim 1,2 miljard euro. Over heel 2010 droeg dit 835 miljoen euro aan de winst bij.

De winst voor belasting kwam dan ook uit op 201 miljoen euro, een stijging van 27 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Samengevoegd

Om de complexiteit binnen de organisatie te verminderen worden de holdings van Achmea en Eureko samengevoegd. De nieuwe groep gaat verder onder de naam Achmea. Het is de bedoeling dat de fusie in de tweede helft van dit jaar wordt afgerond.

Eureko liet verder weten tegemoet te komen aan het verzoek van de Nederlandse overheid aan de particuliere sector om een bijdrage te leveren aan het oplossen van de Griekse schuldencrisis. Het concern schreef in dat verband 48 miljoen euro af op Griekse leningen.