AMSTERDAM - De maïsopbrengst in de Verenigde Staten valt waarschijnlijk zwaar tegen. Analisten vrezen voor verder stijgende voedselprijzen. Dat schrijft NRC Handelsblad maandag.

De maïsoogst in de Verenigde Staten is de grootste ter wereld. Afgelopen vrijdag meldden experts aan de landbouwnieuwsbrief Pro Farmer dat de gemiddelde maïsopbrengst waarschijnlijk veel lager zal uitvallen dan verwacht. Ook de opbrengst van sojabonen valt waarschijnlijk tegen.

De pessimistische berichtgeving leidde vrijdag al tot een prijsexplosie van maïs en sojabonen. Maïs was bij het sluiten van de markt 40 dollarcent duurder geworden tot 7,51 dollar per bushel. Vanochtend steeg de prijs van maïs aan de Chicago Board of Trade verder door, tot boven de 7,6 dollar.

Voedselprijzen

De hoge maïsprijzen zullen doorwerken in de voedselprijzen. Vooral vlees zal fors duurder worden in de VS. Ook de prijs van ethanol, dat wordt gebruikt in biobrandstof, zal stijgen, zo verwachten analisten. De prijzen van granen liggen al meer dan een jaar op een bijzonder hoog niveau, na de droogtes van 2010.