AMSTERDAM – Nederlandse bedrijven zijn snelle betalers vergeleken met andere EU-landen. Alleen Duitse ondernemingen zijn nog stipter.

Dat blijkt maandag uit onderzoek van adviesbureau Dun & Bradstreet. Gemiddeld laten Nederlandse bedrijven hun rekeningen tot vijf dagen na de uiterste betaaldatum liggen, terwijl Duitse ondernemingen drie dagen te laat betalen. Ter vergelijking; de traagste betalers binnen de EU, Portugese bedrijven, betalen gemiddeld 19 dagen te laat.

In Duitsland wordt 60 procent van de rekeningen op tijd voldaan. Nederlandse ondernemingen betalen in 55 procent van de gevallen bijtijds.

Crisis

Aan de gegevens is goed te zien dat de crisis in sommige EU-landen meer huishoudt dan in andere landen, aldus Dun & Bradstreet.

Zo behoren Engeland, Ierland en Portugal tot de meest lakse betalers. “Wanneer je met bedrijven uit deze landen zaken doet, is het extra raadzaam het betaalgedrag in de gaten te houden om cashflowproblemen te voorkomen”, stelt algemeen directeur Jan Willem de Vries.