AMSTERDAM - Peter Terium, toekomstig topman van RWE en huidig bestuursvoorzitter van Essent, voorziet energieleveringsproblemen door het afschaffen van kernenergie in Duitsland. "Ik zie met angst een koude, donkere november tegemoet", zei hij maandag tegen BNR Nieuwsradio.

Naar aanleiding van de kernramp door de tsunami in Japan werden acht Duitse kerncentrales uitgeschakeld. Nadat in juli een voorstel om kernenergie in 2022 geheel af te schaffen werd aangenomen door het Duitse parlement, is besloten de centrales niet meer in te schakelen. In de komende jaren worden de overige negen centrales geleidelijk uitgezet.

Ook de nieuwe voorzitter van het Internationaal Energie Agentschap, Maria van der Hoeven, heeft haar zorgen geuit over de stap van de Duitsers. "Als er op koude winteravonden een enorme piekbehoefte is aan energie, en geen zon en geen wind, vraag ik me af of er nog geregeld kan worden dat iedereen voldoende energie heeft," zei zij vrijdag.

Borssele

Het Duitse energiebedrijf RWE voorspelde in het voorjaar dat het toen nog aan te nemen verbod op kernenergie geen invloed zal hebben op zijn positie in Nederland. RWE heeft een belang in de kerncentrale van Borssele.