AMSTERDAM - Een meerderheid van de Tweede Kamer wil niet dat Nederlandse drinkwaterbedrijven hun activiteiten tot over de grens uitbreiden. Dat schrijft het Financieele Dagblad maandag.

Vorige week bepleitte drinkwaterbedrijf Vitens dat drinkwaterbedrijven meer ruimte moeten krijgen om over de grens te ondernemen. De bedrijven, die in publieke handen zijn, zouden veel onbenut potentieel hebben.

Maar om hun activiteiten internationaal uit te breiden, is een politiek fiat nodig en wellicht ook verandering van de wet.

De PvdA, PVV, SP en GroenLinks hebben nu laten weten dat ze vinden dat de levering van schoon drinkwater in Nederland niet in gevaar mag komen door commerciële avonturen in het buitenland.

Zonde

Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft reeds gezegd dat hij het zonde vindt dat publieke waterbedrijven nauwelijks aan de slag mogen in het buitenland.

VVD-Kamerlid Johan Houwers is er ook voorstander van dat drinkwaterbedrijven hun kennis internationaal te gelde maken zolang de Nederlandse consument geen risico loopt.

Ook D66 en het CDA zijn onder die voorwaarde enthousiast. ‘Waarom zou je wel de expertise over dijken exploiteren, maar niet die over drinkwater?’, aldus Michiel Holtackers (CDA).