DEN HAAG - Nederlandse bedrijven zijn steeds huiveriger om nog zaken te doen met Iran. Door de internationale sancties hebben verschillende bedrijven hun handelsrelaties met Iran al beëindigd.

Fenedex-directeur Bart Jan Koopman bevestigde maandag berichtgeving hierover in Het Financieele Dagblad.

Uit een recent onderzoek van exportorganisatie Fenedex bleek dat alle bedrijven belemmeringen ondervinden bij de handel met Iran. Het gaat daarbij vooral om de financiële afwikkeling van transacties. De betalingen vanuit Iran zelf geven problemen, maar ook banken zijn vaak niet bereid mee te werken.

Volgens de peiling van Fenedex zijn er nog zeker 65 Nederlandse bedrijven die met Iran zakendoen. Maar veel toeleveranciers uit de olie- en gasindustrie, machinebouwers en voedselbedrijven haakten de afgelopen jaren af.

Van de bedrijven geeft 30 procent aan met het oog op de belangen in de Verenigde Staten uiterst voorzichtig te zijn geworden.

''De VS zijn zeer actief in hun sanctiebeleid en ondernemingen ervaren de handel met Iran door de ingewikkeldheid van het sanctiebeleid al snel als bedrijfsrisico'', aldus Koopman.