LONDEN - De directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Christine Lagarde, stelt de verkeerde prioriteiten door te pleiten voor een versterking van de kapitaalbasis van Europese banken.

Dit hebben medewerkers van Europese centrale banken en toezichthouders gezegd tegen de Britse krant Financial Times, die hier maandag over berichtte.

Volgens de bankiers is het belangrijkste probleem waar de banken op dit moment mee kampen het niet kunnen aantrekken van geld. ''Banken in sommige landen hebben de afgelopen weken problemen gehad om geld te vinden en die druk zal toenemen. Praten over kapitaalbuffers zorgt voor verwarring'', zei een centrale bankier tegen de krant.

Misplaatst

De bankiers willen dat de IMF-directeur haar ''misplaatste'' aanval op de gezondheid van de Europese banken snel verder onderbouwt om een afname van het vertrouwen in de banken te voorkomen.

Lagarde wil dat het Europese steunfonds EFSF wordt gebruikt om de kapitaalbuffers van de banken te versterken, mochten ze dit niet op eigen kracht kunnen.

Volgens de bankiers is het echter veel raadzamer om in plaats hiervan het EFSF te gebruiken om de liquiditeit in de bankensector te vergroten.

Europese Commissie

Brussel is het niet eens met het pleidooi van de directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Christine Lagarde, om het minimumkapitaal van Europese banken te versterken.

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, vindt een dergelijke maatregel niet nodig.

Dat liet een woordvoerder van de commissie maandag doorschemeren. Lagarde stelde dit weekeinde dat Europese banken gedwongen zouden moeten worden hun kapitaalbasis op korte termijn te versterken om een nieuwe bankencrisis te voorkomen.