AMSTERDAM - Een Europese unie zou ten nadele zijn van de economische situatie in Nederland. Dat stelt de gevestigde econoom Pieter Korteweg nu er stemmen opgaan om via een politieke unie de eurocrisis op te lossen.

Volgens Korteweg behartigt een politieke unie vooral de belangen van grote landen als Duitsland, Frankrijk en Italië. Nederland zou echter niet gebaat zijn bij zo’n unie, vanwege de geografische positie en de omvangrijke pensioenvermogens die ons land kent, zo schrijft Korteweg maandag in het Financieele Dagblad.

Korteweg is voormalig Thesaurier-Generaal van Financiën, oud-topman van Robeco en huidig vicevoorzitter van Cerberus Global Investment Advisors.

'Afdalingsrit'

‘Met bloed, zweet en tranen moeten we ons aanpassen aan de te grote schuldenlast’, meent Korteweg verder. ‘Het wordt een “afdalingsrit” met faillissementen en financiële crises’.

Volgens Korteweg loopt de huidige route van doorfinanciering van de schulden via het noodfonds EFSF snel ten einde. De faciliteit is ‘binnenkort al te klein’ voor alleen Griekenland.

Staatsschuldsanering

Korteweg bepleit daarom over te stappen op staatsschuldsanering van probleemlanden met een looptijdverlenging naar tien of vijftien jaar zodat de nominale waarde van de staatsobligaties in de boeken kan blijven staan en banken daar niet op af hoeven te schrijven.

Hij onderstreept dat landen maatregelen moeten nemen om met name de systeembanken, die het betalingsverkeer dragen en noodzakelijk zijn voor de economie, overeind te houden.