Ondernemers die afhankelijk zijn van overheidssubsidies zijn kwetsbaar. De overheid is een onbetrouwbare partner, bouw je business op een sluitende exploitatie.

Een paar jaar geleden overleed mijn buurman. Dat was jammer, want hij kon zo lekker Jazz spelen op zijn piano. Maar het was ook nog om een andere reden jammer.

Nadat zijn huis een jaartje te koop had gestaan, verkochten zijn kinderen het namelijk ver onder de marktprijs aan een ondernemer die aan 'begeleid wonen' deed. Dat hield in dat hij het huis kocht, verbouwde en voor verhuur geschikt maakte voor jongeren die nergens anders meer terecht konden.

Deze jongeren vielen onder de verantwoording van de onderneming en de huur werd betaald uit hun Persoonsgebonden Budget (PGB). Mazzel voor hen, pech voor ons. Vanwege de overlast die deze jongeren bleken te veroorzaken, waren wij genoodzaakt om te verhuizen.

Speelbal van de politiek

Het zal je dan ook niet verbazen dat ik onlangs met enig leedvermaak vernam dat de organisatie op wankelen stond door de aangekondigde bezuinigen op het PGB. Klassieke fout: ze hadden hun businessmodel gebaseerd op subsidie. En subsidie, beste vrinden, is de speelbal van politici.

Begrijp me goed, er is niks mis met politiek. Het is zelfs een beetje een hobby van me. Ik vind een goed uitgevoerde politieke U-bocht prachtig en kan daar net zo van genieten als een inhaalmanoeuvre in de laatste ronde van een Grand Prix. Of het nou gaat om bedrijfspolitiek of politiek in de Tweede Kamer, ik vind het allemaal schitterend.

Toen ik er voor het eerst mee werd geconfronteerd snapte ik de spelregels niet en stond ik verbijsterend te luisteren naar de redenering waarom er bijvoorbeeld weer een nieuwe geldinjectie voor de Betuwelijn moest komen. “Zijn zij nou zo dom, of ben ik nou zo slim?” Je kent het gevoel wel.

Onbetrouwbare partner

Pas veel later realiseerde ik dat politiek helemaal niet om de inhoud gaat, maar om het behalen van politiek-bestuurlijke doelen. Ook als dat inhoudt dat er regelmatig van koers moet worden veranderd.

Voor ondernemers is *dat* precies de reden waarom je jezelf nooit afhankelijk moet maken van subsidie. Of het nou gaat om subsidie op zonnepanelen, subsidie op melk of subsidie op de Kunsten, het kan allemaal met één pennenstreek worden ingetrokken. En dan ga je onderuit.

Je kunt daar emotioneel over doen, maar je kunt nergens met je klacht terecht. Vraag het maar eens aan de cultuursector. Zij zullen bevestigen dat de overheid een onbetrouwbare partner is.

Moet je het als ondernemer dan helemaal zonder subsidie doen? Nee, integendeel. Pak het als je het kunt krijgen, maar zorg dat je er nooit afhankelijk van wordt. Ondernemen doe je nu eenmaal niet aan het infuus!

Robert Mekking is Partner bij MVR & partners. Reageren? www.twitter.com/robertmekking.