AMSTERDAM - Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) verwacht nog steeds een bescheiden groei van de bouwsector in 2011 en stevig herstel in 2012. BAM noemde deze ramingen donderdag te optimistisch.

Volgens BAM, het grootste bouwbedrijf van Nederland, houdt de crisis binnen de bouwsector nog jaren aan en zijn de verwachtingen die het EIB begin dit jaar publiceerde, te rooskleurig.

"Onze ramingen zijn helemaal niet zo florissant", reageert directeur Taco van Hoek van het EIB tegenover Dow Jones Nieuwsdienst. "Inhoudelijk zie ik niet veel verschillen tussen ons en BAM, alleen is men wat somberder over 2012 geworden."

Van Hoek kijkt naar de 'feitelijke ontwikkelingen' en voorziet nog steeds een bescheiden groei in 2011. "Het eerste halfjaar van 2011 was beter dan het tweede halfjaar van 2010 en de orderboeken zijn stabiel", zegt de EIB-directeur, die ook nog steeds rekent op een sterk herstel in 2012.

"De koopkracht is aanwezig en de onderdrukte vraag in de huizenmarkt gaat er een keer uitkomen."

Overdrachtsbelasting

Toch sluit Van Hoek niet uit dat de EIB-ramingen later dit jaar verlaagd zullen worden. "We moeten even afwachten wat de impact van de onrust op de financiële markten gaat zijn op het consumentenvertrouwen."

In tegenstelling tot BAM verwacht Van Hoek een 'gunstige uitwerking' van de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting, die de carrousel op de woningmarkt mogelijk op gang kan brengen.

"Het is een serieuze verlaging op een moment dat de woningmarkt die goed kan gebruiken", aldus Van Hoek.