AMSTERDAM – Google lanceert een nieuwe functionaliteit die het mogelijk maakt om adressen en locaties te zoeken door ze in te spreken.

Eerder maakte Google het al mogelijk om in de zoekmachine te zoeken met behulp van een spraakopdracht. Ook op de mobiele telefoon is al sinds 2008 spraakbesturing beschikbaar, maar in Maps moesten locaties nog altijd worden ingetypt.

De nieuwe spraakbesturing voor Maps werkt uitsluitend in de Chrome-webbrowser. Door op het microfoontje in de zoekbalk te klikken kan een spraakopdracht worden gestart.

Spraakherkenning moet het volgens Google makkelijker maken om moeilijk te spellen plaatsen te vinden. Ook is het handig om snel, en met de handen vrij, te navigeren naar een bepaald punt. De functionaliteit werkt bovendien met Google Earth.

De dienst is voorlopig alleen nog beschikbaar in het Engels voor de Verenigde Staten, maar wordt binnenkort verwacht voor andere landen en talen. Het lijkt er in ieder geval op dat Google al haar diensten wil voorzien van spraakherkenning, zolang het nog niet feilloos werkt is de vraag of het aan zal slaan.