Ik weet niet of titanenstrijd hier het juiste woord is, maar het zijn in ieder geval twee grote jongens die het tegen elkaar opnemen. Het is een teken dat het Europese ondernemersklimaat aan het veranderen is, maar of we daar nou blij mee moeten zijn…?

Het begon allemaal met het feit dat een Samsung Galaxy Tab erg veel op een Apple iPad lijkt. Nu valt daar zo op het eerste gezicht wat voor te zeggen: ze zijn allebei vierkant met ronde hoeken en ze hebben een groot scherm in het midden. Aan de andere kant: hoe moet je hem anders maken?

Ik ben een regelmatig bezoeker van een website waar eigenlijk alleen ICT’ers komen. Daar was in een poll naar voren gekomen dat 69 procent van de mensen vindt dat Apple de boel zit te bedonderen. En in dit geval denk ik dat ICT’ers er iets meer verstand van hebben dan de gemiddelde jurist.

Innovatie

Maar waar gaat het nou uiteindelijk om? Het draait allemaal om patenten en de rechtsgeldigheid daarvan. Het patent van Apple op de iPad is in feite zo generiek dat men zelfs geen digitale fotolijstjes mag verkopen zonder bang te zijn voor een rechtszaak. Dat zo’n patent überhaupt is aangenomen is natuurlijk al punt één, maar dat is niet waar ik naartoe wil met deze blog.

Waar het nu heen gaat met de Europese markt, is dat we steeds meer te maken gaan krijgen met de Amerikaanse manier van omgaan met patenten. Hoewel patenten in zekere zin innovatie kunnen bevorderen, is het ook zo dat het belemmert in het doorontwikkelen van iets wat al bestaat.

In die zin stimuleert het innoveren, maar weerhoudt het concurrenten ervan om een beter product op de markt te brengen ‘omdat het er wel eens op zou kunnen lijken’.

Ver-van-je-bedshow

Dit lijkt allemaal een ver-van-je-bedshow nietwaar? Dat is niet helemaal waar. Bijvoorbeeld: een kassenbouwer gebruikt een bepaald afwateringssysteem dat in eigen huis ontwikkeld is. Wie weet bestond daar al een patent voor en zul je moeten betalen, of jezelf verdedigen in de rechtszaal.

Wat dat betreft is innovatie een heel relatief begrip. Is een dergelijk afwateringssysteem daadwerkelijk innovatie, of is het logisch nadenken over een probleem en daar een gepaste oplossing voor verzinnen? Is een iPad of een andere tab daadwerkelijk innovatie, of is het stomweg een laptop zonder een toetsenbord?

Amerikanisering

Dat we daar ineens over na moeten gaan denken, is natuurlijk eigenlijk van de zotten. Als deze trend zich zo voortzet zullen we steeds verder wegzakken in onze Amerikanisering. En we weten allemaal hoe het nu met Amerika gaat.

De kleine ondernemers en het MKB zullen zich kranig moeten verweren als het gaat om innovatie. Het zal namelijk vast lijken op één van de vele patenten voor elementaire handelingen, die misschien twintig jaar geleden nog innovatief waren, maar nu allang logisch.

Een stijgende lijn in dit soort onhebbelijke, sluwe voorvallen verplaatst zich ook steeds meer naar Nederland en omringende landen. Het ondernemersklimaat verandert, maar moeten we er blij mee zijn?

Edwin Dijk is eigenaar van TimeTick Urenregistratie Software en Sitix IT Innovations. Volgen via Twitter? Dat kan via @SitixTweets