AMSTERDAM - ABN Amro schrapt in de komende 3 tot 4 jaar in totaal 2350 arbeidsplaatsen. Dat maakte het bankconcern vrijdag bekend.

Volgens ABN Amro verdwijnen er naar verwachting 1500 arbeidsplaatsen door afvloeiing van personeel en 850 door natuurlijk verloop. De bank verwacht dat er tegelijkertijd 450 nieuwe banen bij zullen komen.

ABN Amro maakte eerder al bekend tot 2014 enkele honderden banen per jaar te willen schrappen om de bank efficiënter te maken en de winstgevendheid te verbeteren.

Geschokt

FNV Bondgenoten reageerde vrijdag geschokt op het verdwijnen van de arbeidsplaatsen. De vakbond vindt dat bestuursvoorzitter Gerrit Zalm met het schrappen van de 2350 banen ''het kind met het badwater weggooit'' en de organisatie broos maakt.

''Het versnellen van interne processen betekent nog niet dat je ook meteen afscheid moet nemen van je medewerkers'', zei bestuurder Carla Kiburg. ''Je hebt juist mensen met kennis en ervaring nodig die er voor zorgen dat de dienstverlening verbetert.''

Gevolgen

Vakbond De Unie is vooral bezorgd over de gevolgen voor het personeel. ''De reorganisatie vanwege de integratie van Fortis en ABN Amro is nog niet afgerond of een nieuwe reorganisatie wordt alweer aangekondigd'', zei onderhandelaar Erwin Rog.

''Dat er banen geschrapt zouden worden was bekend, maar dat er nu sprake is van een reductie van bijna 10 procent in bijna 2 jaar tijd kwam totaal onverwachts.''

De Unie vraagt zich bovendien af tot hoever de bank afgeslankt kan worden zonder klant en medewerker uit het oog te verliezen.

Forse winst

ABN Amro heeft in het eerste halfjaar een forse winst geboekt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De winst kwam uit op 864 miljoen euro, tegen een verlies van 968 miljoen euro vorig jaar.  

De onderliggende winst, waarbij het afstoten van onderdelen en de kosten van integratie achterwege worden gelaten, bedroeg 974 miljoen euro, tegen 325 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.

De overheid profiteert van de goede halfjaarcijfers van het concern. ABN Amro, dat volledig in handen is van de Staat, keert namelijk een interim-dividend uit van 200 miljoen euro op gewone aandelen.

Schuldenposities

Volgens bestuursvoorzitter Gerrit Zalm stond het eerste halfjaar in het teken van de toenemende onzekerheid rondom de schuldenposities van bepaalde overheden. ''De gevolgen van de onrust over de overheidsschulden in bepaalde landen op de wereldeconomie zijn nog steeds onduidelijk. Wij blijven terughoudend ten aanzien van de rest van het jaar'', aldus Zalm.

ABN Amro verwacht dan ook dat de voorzieningen voor slechte leningen licht hoger zullen zijn in de tweede helft van het jaar en dat de druk op de rentemarges zal oplopen.

Griekse obligaties

De staatsbank heeft een positie in overheidsschulden van Europese risicolanden zoals Ierland, Spanje en Italië, van 0,4 procent van het balanstotaal. ABN Amro heeft voor 1,4 miljard euro uitstaan in Griekenland.

''Dat zijn leningen aan publiek private bedrijven, waar de Griekse overheid garant voor staat. Tot op heden zien we geen enkele reden om daar voorzieningen voor te treffen'', zei een woordvoerder. ''Dat kan door wetgeving eventueel veranderen, maar dat is momenteel nog niet duidelijk.''