AMSTERDAM – Een slimme uitvinding zorgt ervoor dat een fietsband nooit meer opgepompt hoeft te worden en altijd de gewenste druk behoudt.

Onlangs kondigde autobandenfabrikant Goodyear al aan bezig te zijn met de ontwikkeling van een zelfoppompende autoband. Volgens de start-up PumpTire is het echter ook op de fiets verstandig om banden op de juiste druk te houden. Dat scheelt een hoop lekke banden en zadelpijn.

De PumpTire is identiek aan een gewone fietsband, maar dankzij een extra buis aan de buitenkant kan lucht naar binnen lopen. Door omwentelingen van de band drukt het buisje samen en wordt lucht de band in geperst. Een pompje op de plek van het ventiel zorgt voor luchttoevoer tot de gewenste druk is bereikt, daarna wordt de band van binnen afgesloten.

Kanttekening
Het lijkt een goed idee, maar er zijn ook een aantal kanttekeningen. Er is weinig twijfel dat het systeem werkt als de band gloednieuw is, maar wanneer er al enige slijtage is opgetreden is het onduidelijk of het pompsysteem nog steeds goed werkt. Bovendien is de band moeilijker zelf te plakken als deze toch lek gaat. Omdat de PumpTire ongeveer 150 dollar per paar kost, is het wel belangrijk om daar van tevoren uitsluitsel over te hebben.

Onzeker
PumpTire komt in twee varianten: een voor de sportieve fietser en een voor de gewone fietser. Het project is echter onderdeel van de financieringssite Kickstarter, het is daarom nog niet zeker of het project gerealiseerd kan worden.