AMSTERDAM – Een Japanse start-up heeft een robothand ontworpen die geschikt is voor het aanraken van mensen of breekbare voorwerpen.

De meeste robothanden werken met motortjes die draaiing en beweging mogelijk maken. Hierdoor zijn de apparaten vaak lomp, zwaar en minder geschikt voor zachte aanraking. Het Japanse robotica-bedrijf ITK heeft daar een oplossing voor met een nieuw soort robothand: 'Handroid'.

Handroid wordt op afstand bestuurd met behulp van een speciale handschoen. Alle vijf de vingers kunnen afzonderlijk worden bewogen dankzij draden die de menselijke spieren nabootsen. Omdat het apparaat zonder motortjes werkt, is Handroid erg licht en geschikt om delicate voorwerpen op te pakken. De robothand kan bovendien gebruikt worden in gevaarlijke situaties of in omgevingen die minder toegankelijk zijn voor mensen.

Handroid kost 6500 dollar per hand, wat vrij goedkoop is. Het is geschikt voor de werkomgeving, maar de robothand is licht genoeg om ook als prothese te dienen. ITK belooft dat de prothese-modellen in de toekomst met hersengolven aangestuurd kunnen worden.