AMSTERDAM – Onderzoekers hebben een antennesysteem ontwikkeld dat in kleding kan worden genaaid en beter functioneert dan de traditionele sprietantenne.

Het is niet de eerste keer dat antennes in kleding worden geïntegreerd, maar een nieuwe techniek, ontwikkeld aan de universiteit van Ohio, maakt het mogelijk om meerdere antennes tegelijkertijd aan te sturen. Hierdoor kan een betere verbinding worden gegarandeerd en het signaal worden versterkt.

Omdat het lichaam bij beweging veel verschillende posities aanneemt kan het signaal van een antenne soms geblokkeerd worden. Door meerdere antennes in een kledingstuk te verwerken kan de nieuwe techniek steeds de antenne met de beste verbinding selecteren. Hierdoor kan vier keer de afstand van een standaard sprietantenne worden gehaald en in elke richting een even sterk signaal worden verzonden.

De techniek is vooral handig tijdens militaire operaties waarbij radiocontact essentieel is. Maar ook voor ouderen en gehandicapten zijn de ingebouwde antennes een uitkomst omdat ze in noodsituaties dan altijd hulp kunnen inschakelen.