DEN HAAG - De stemming onder ondernemers is in augustus verder verslechterd. Het is de vijfde keer op rij dat het producentenvertrouwen daalt, zo blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De indicator waarmee het CBS het vertrouwen meet, kwam uit op -3,3. In juli stond die nog op -2,2.

Ondernemers in de industrie oordeelden vooral slechter over de orderpositie. Het oordeel over de voorraden gereed product verbeterde iets, terwijl de verwachting over de productie in de komende drie maanden vrijwel gelijk is gebleven.

Werkgelegenheid

Ondernemers zijn net als in de voorgaande maand negatief over de toekomstige werkgelegenheid in hun sector. Het aantal dat de komende drie maanden een krimp van de personeelsomvang verwacht, overtreft het aantal ondernemers dat op een toename rekent.

De waarde van de orderontvangst is volgens de ondernemers afgenomen. De index orderpositie, die het aantal orders uitdrukt in maanden werk, is in augustus onveranderd ten opzichte van juli.

Zakelijke dienstverleners

Zakelijke dienstverleners zijn in augustus optimistischer over hun toekomstige omzet dan in de voorgaande 2 maanden.

Het aantal ondernemers dat verwacht dat hun omzet in de komende 3 maanden zal stijgen, was groter dan het aantal dat een afname voorzag.