Het is nogal populair om het woord onthaasten te gebruiken. De vraag is echter: wat bedoelen we hier nu eigenlijk mee? Iets langzamer doen en hoe werkt dat dan? Aan vakantie toe zijn? En is dat dan een goed of een slecht teken? Het is maar net hoe je het uitlegt.

Jezelf het hele jaar in het zweet werken om vervolgens drie weken te onthaasten lijkt mij niet optimaal voor het lichaam.

Van te voren vanuit de luie stoel de bestemming uitzoekend met de gedachte aan heerlijk drie weken ontspannen zou een signaal kunnen zijn. Namelijk dat je de rest van het jaar ook de tijd moet nemen om te bezinnen, te onthaasten en balans in je leven zoeken.

Het is niet voor niets dat mensen tijdens de vakantie ziek worden. En dat kan geen goed teken zijn. Want naast het fysiek tot rust komen is de vraag in hoeverre de grijze massa nog wordt uitgedaagd zeker zo belangrijk . Of verkalken de hersenen bij het bereiken van pakweg het 50ste levensjaar? Hoe houd je dus je fysieke en mentale staat van gezond zijn?

Druk druk druk

De vraag leeft en toch blijven veel mensen door het jaar heen ogenschijnlijk druk druk druk en dat uit zich onder meer door geen tijd meer te hebben ons kind wekelijks naar zwemles te sturen. In twee weken tijd moet dat wurm nu zijn ofhaar diploma maar halen.

Balans is het toverwoord tegenwoordig en eerlijk gezegd ben ik het daar absoluut mee eens.
Gelukkig snappen wel steeds meer mensen dat wanneer je je het hele jaar een slag in de rondte werkt om vervolgens enkele weken uitgeteld en langzaam verfikkend aan een of andere onbeduidende Costa te liggen, niet de oplossing is.

En toch doen we het nog steeds massaal, want we zijn gewoontedieren en die houden nu eenmaal graag vast aan de herkenbare patronen van het bestaan.

Uitbreken

Maar als we daar dan uitbreken en toch zo stout zijn om tussentijds te onthaasten, dan komen we niet verder dan een enkele wandeling, sauna of pretpark. Waarbij de Efteling met meer dan alleen maar ‘stoere’ attracties nog een uitzondering op de regel is. Daar kan je nog je eigen fantasie prikkelen, zal ik maar zeggen.

Nu is er op zich niets mis mee als we het bos of de sauna opzoeken, behalve dat we er de balans niet mee vinden. Nee, voor de balans is een andere levensstijl nodig en dat gaat verder dan een dagje van het een of ander.

Het moet een tweede natuur worden om hard werken, waar niets mis mee is, als vanzelfsprekend te combineren met iets wat goed is voor lichaam en geest en daarnaast de dingen met het gezin te blijven doen.

Telefoon uit

De mobiele telefoon of tegenwoordig minicomputer waar je ook nog mee kunt bellen is zo’n item waarmee je in ieder geval niet onthaast. Doe die telefoon gewoon uit tijdens een etentje met vrienden, een wandeling in het bos of een dagje met de familie op stap. Want laten we wel zijn, wat kan er zo spannend zijn dat het geen uurtje of wat kan wachten.

En dan heb ik het helemaal nog niet over een tweede lijn ... lekker interessant. Nee, die telefoon niet 24 uur per dag aan je oor is niet verkeerd en is een kleine bijdrage aan het proces van in balans komen.

En zo heeft een ieder zijn eigen onthaastmoment nodig. Je zult merken dat je meer geïnspireerd raakt met een geest die niet overvol zit met problemen van anderen, werkgedoe of ontploffende agenda's. Mensen die dit onthaastingsproces al in gestapt zijn of doorlopen hebben, zijn een weelde voor de samenleving, volg hun voorbeeld!

Helma van Wanrooij en Eelkje Oldenburger zijn de oprichters van Stichting Legatio. Zij ondersteunen ondernemers met de bedrijfsvoering van hun onderneming en/of hun persoonlijke ontwikkeling en worden hierbij ondersteund door een professioneel team. Legatio is ook te vinden op Twitter.