AMSTERDAM - Met de inzinking van het Duitse ondernemersvertrouwen en een daling van de exportcijfers, verwachten economen een nieuwe neergang van de Duitse economie.

Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie is in augustus harder gedaald dan verwacht, zo blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Duitse onderzoeksinstituut IFO (Institute for Economic Research).

Het ondernemersvertrouwen binnen de grootste economie van de eurozone heeft sinds veertien maanden een nieuw dieptepunt bereikt, nu Duitse firma's hun exportverwachtingen hebben teruggeschroefd vanwege de wereldwijde marktturbulentie.

Keerpunt

Onderzoeker Klaus Abberger liet aan The Wall Street Journal weten dat deze daling een keerpunt betekent waarbij magere groei weer omslaat in een krimp van de economie.

Ook Greg Fuzesi, econoom bij JP Morgan Chase, zegt dat de risico's voor Duitsland zijn toegenomen en hij verwacht de komende weken en maanden de gevolgen daarvan te zien.

Bondskanselier Angela Merkel liet echter via een woordvoerder weten nog geen tekenen van een recessie waar te nemen in Duitsland. De regering heeft goede hoop op verbetering van de economie.