AMSTERDAM - De rechtbank in Den Haag heeft de verkoop van de Galaxy S, S II en Ace in Nederland verboden. Het verbod gaat 13 oktober in.

Het patent van Apple met betrekking tot het bladeren van foto's is door Samsung geschonden volgens de voorzieningsrechter.

De Galaxy S-, S II en Ace-smartphones mogen daarom niet meer worden verkocht vanaf half oktober.

De vorderingen op twee andere patenten zijn afgewezen, die betrekking hebben op modelrechten en auteursrechten. Ook van nabootsing van het ontwerp van Apple's iPhone is geen sprake volgens de rechtbank.

De rechter wijst de aanklacht van Apple waarin het bedrijf stelt dat de Galaxylijn een slaafse kopie is van Appleproducten specifiek van de hand. De uitspraak zou oorspronkelijk 15 september zijn, maar dat is dus vervroegd naar vandaag.

Gevolgen

De patentschending vindt plaats in het besturingssysteem Android van Google dat op smartphones van Samsung draait. Wat en of er gevolgen zijn voor andere Androidfabrikanten als HTC en LG is niet bekend. Tevens is onduidelijk of Google de software nu gaat aanpassen.

In een algemene verklaring laat het bedrijf weten: "Samsung neemt alle mogelijke maatregelen, waaronder juridische vervolgstappen, om ervoor te zorgen dat de Galaxy smartphones verkrijgbaar blijven voor consumenten in Nederland."

Samsung komt met een technische aanpassing op zijn smartphones en denkt dat een relatief eenvoudige update genoeg is om geen inbreuk meer te maken op octrooirechten van concurrent Apple.

Samsung verwacht gewoon door te kunnen gaan met de verkoop van zijn Galaxy-smartphones in Nederland en andere Europese markten, aldus de verklaring.

Galaxy Tab

Voor de Galaxy Tab 10.1 is geen verbod opgelegd door de Nederlandse rechter. Apple heeft rond dat apparaat ook in Duitsland, de Verenigde Staten en Australië aanklachten lopen.

Dat voor de tablet geen verbod is uitgesproken betekent dat de patentschending niet in de tabletversie van Android zit.

Export

Belangrijk is wel dat de rechter Nederlandse vennootschappen van Samsung ook verbiedt de genoemde producten te verkopen in Groot-Brittannië, Duitsland, Finland, Ierland, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Zweden en Zwitserland totdat de genoemde inbreuk is geadresseerd.

Distributiecentra in Nederland mogen de apparaten dus ook niet exporteren.

Zoals gezegd dient in Duitsland nog een apparte zaak rond de Galaxy Tab waarin Apple een Europees verbod probeert af te dwingen. In Duitsland geldt al een voorlopig verkoopverbod. Donderdag zal de eerste zittingsdag in deze zaak plaatsvinden.