AMSTERDAM – Een onderzoeker aan de universiteit van Wisconsin heeft een systeem bedacht dat mobiele telefoons en laptops oplaadt terwijl je loopt.

Het systeem bestaat uit een inlegzool gevuld met een vloeistof van nanotechnologie. De vloeistof is in staat elektrische stroom op te wekken uit het samendrukken als gevolg van het lopen.

Hoewel de wetenschapper, Tom Krupenkin, de zool als oplaadsysteem voorziet, is het eerste prototype nog niet direct gekoppeld aan een mobiele telefoon.

Omdat mobiele telefoons de meeste stroom verbruiken door te zoeken naar zendmasten of hotspots voor internet, maakte Krupenkin een WiFi-hotspot in de zool. Hierdoor wordt er geen energie uit de batterij van de telefoon gehaald, maar uit de opgewekte stroom van de zool. Volgens Krupenkin kan de batterij dan tot tien keer langer mee.

Uiteindelijk moet de zool direct op de telefoon aangesloten kunnen worden. De onderzoeker voorziet gebruiken in het leger; het ontwikkelen van commerciële toepassingen zal volgens hem nog jaren duren.