AMSTERDAM – Een Amerikaanse startup gaat de concurrentie aan met Square, een grootmacht op het gebied van mobiele betalingen. Erply brengt een creditcard-lezer op de markt voor de iPhone en iPad die ook betalingen door middel van near field communication (NFC) mogelijk maakt.

Met NFC-technologie kunnen gebruikers betalingen doen door apparatuur in de buurt van een betalingssysteem te houden. Hiervoor moeten deze apparaten, zoals smartphones, een NFC-chip bevatten.

Experimenten met NFC van onder andere de Rabobank gaan uit van een vaste point of sale (POS). De creditcard-lezer van Erply maakt het mogelijk deze POS te koppelen aan een draagbaar apparaat als de iPhone of iPad, waardoor individuen, kleine en grote bedrijven virtueel overal aan- en verkopen kunnen doen.

Square

Erply wordt hiermee direct een concurrent van Square, een startup op het gebied van mobiele betalingen, die al 170 miljoen dollar aan investeringen ontving. Square maakte ook een creditcard-lezer maar richt zich niet op de NFC-markt. De waarde van het bedrijf wordt geschat op meer dan een miljard dollar.

De oprichters van Square geloven echter nog niet in NFC als vervanger van de portemonnee. NFC heeft als voordeel voor gebruikers dat zij zich niet bij een dienst hoeven aan te melden. Geschat wordt dat één op de vijf smartphones een NFC-chip heeft in 2014.

Transactiekosten

Naast de beschikking tot NFC-betalingen probeert Erply met Square te concurreren door lagere transactiekosten voor creditcard-gebruikers te hanteren. Erply brengt 1,9 procent per transactie in rekening, waar Square 2,75 procent rekent. De lezer van Square is echter gratis, Erply vraagt eenmalig vijftig dollar. Het gebruik van Erply kost zeventig dollar per maand voor kleine bedrijven.

Daarnaast biedt Erply de mogelijkheid om de inventaris van een winkel te managen vanuit de iPhone of iPad. Volgens de startup hebben al meer dan twintigduizend retailers zich aangemeld voor het gebruik van Erply.