AMSTERDAM – Wetenschappers zijn erin geslaagd om betrekkelijk eenvoudig veel geld te besparen in de medische sector. Met behulp van een database voorspelden zij nieuwe doeleinden voor oude medicijnen.

Het Amerikaanse National Institute of Health en de universiteit Stanford werkten samen aan dit project. Om nieuwe gebruiken te voorspellen, maakten de wetenschappers een algoritme op basis van de genen die medicijnen uitschakelen. Wanneer de ziekte bekend is, kan een alternatief medicijn gevonden worden.

De database betekent een mogelijke doorbraak in de medische wereld. Medische instellingen kunnen bij gebrek aan een bepaald medicijn snel een vervanger vinden. Het scheelt vooral in de kosten: het op de markt brengen van een nieuw medicijn kost ongeveer een miljard dollar.

De eerste voorspellingen van de database lijken te werken. Na tests zou een medicijn tegen maagzweren ook longkanker kunnen bestrijden en een medicijn tegen epilepsie zou tegelijkertijd zwellingen in de darmen tegen kunnen gaan.