DEN HAAG - De Haagse zakenbank NIBC heeft in de eerste helft van het jaar een nettowinst van 43 miljoen euro behaald, een groei van 2 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft de onderneming woensdag bekendgemaakt.

Ten opzichte van de tweede helft van 2010 ging de winst met ruim een kwart omhoog. NIBC dankt de groei voor een belangrijk deel aan een toename van de kredietverlening en hogere rente-inkomsten.

''NIBC heeft in de eerste helft van 2011 een sterk resultaat laten zien. We hebben een groot aantal aantrekkelijke transacties gesloten binnen al onze sectoren en disciplines'', stelt bestuursvoorzitter Jeroen Drost in een toelichting.

Rente-inkomsten

De rente-inkomsten stegen over de eerste zes maanden van het jaar met 38 procent tot 88 miljoen euro. De spaartegoeden van particulieren bij het spaaronderdeel NIBC Direct namen toe van 4,2 miljard euro aan het begin van het jaar tot 5,5 miljard euro.

Drost waagt zich niet aan een voorspelling voor de tweede helft van het jaar. De reden: de onrust en problemen op de financiële markten, die volgens Drost zijn ''opgeklopt door de pers''.

De topman voorziet wel dat de activiteiten de komende maanden zullen afnemen door de economische onzekerheid. NIBC zegt geen Griekse, Ierse, Italiaanse, Portugese en Spaanse staatsobligaties te hebben.