AMSTERDAM - Incasso-advocaten, gerechtsdeurwaarders en oud-rechercheurs gaan samenwerken om ongeïnde, niet verjaarde, vorderingen betaald te krijgen. Het gaat om vorderingen van 5 jaar en ouder met een vonnis van de rechter.

Naar schatting zullen 20.000 oude vorderingen, ter waarde van zo'n 100 miljoen euro, van zowel particulieren als bedrijven opnieuw bekeken worden.

Het initiatief van Verkoopjevordering.nl is naar aanleiding van het groeiende aantal gerechtelijke uitspraken waarbij de veroordeelde partij uiteindelijk niet betaalt.

Rekening

De voornaamste reden dat een openstaande rekening niet wordt uitbetaald, is het failliet van de debiteur (42 procent). Gevolgd door een debiteur die in de schuldsanering terechtkomt (24 procent), het verwijderen van bezittingen op eigen naam (14 procent) en het verhuizen naar het buitenland (8 procent).

Tijdens een eerdere proef met oude vorderingen heeft het onderzoek in 27 procent van de gevallen geleid tot het vinden van nieuwe inkomstbronnen bij de debiteur.