De wereld telt talloze bijzondere werkplekken. Deze week: Pons en Huot in Parijs.

In samenwerking met WOVOX.com.

Dit is geen oude science fiction-filmset. Je ziet hier de hoofdkwartieren van Pons en Huot. Wat deze twee bedrijven doen en wie ze zijn is een mysterie. En via hun geblokkeerde websites is dat moeilijk op te lossen. Maar we mogen wel zien waar ze werken.

Pons en Huot zitten in het centrum van Parijs. Hun kantoor is een voormalige fabriekshal uit de negentiende eeuw die door Gustave Eiffel zou zijn ontworpen. Althans, zo gaat het gerucht; wat er in deze fabriek gemaakt werd weten we trouwens ook niet. Wat we wel weten is dat de Franse architect Christian Pottgiesser het gebouw nieuw leven mocht inblazen.

ph1213

Hij liet de hal restaureren en installeerde een zelfreinigend glazen dak. Voor de werkplek zelf bouwde hij een blok eikenhout. Deze 'doos' is iets meer dan anderhalve meter hoog en heeft een oppervlakte van 22 bij 14 meter.

ph5

De vergaderkamer, ontspanningsruimte en wc’s bevinden zich in het lagere gebied van het blok. ‘Uitgegraven' gangen kronkelen naar de oppervlakte. Daar vind je werkplekken die elk zijn bedekt met een koepel van plexiglas. Zo kunnen medewerkers ongestoord aan de slag zonder zich helemaal af te sluiten van hun omgeving.

ph1011

De opdrachtgever wilde ook graag planten op de werkplek. Pottgiesser gaf gehoor met achttien kubieke meter aarde waarin nu acht Ficus Panda-bomen staan.

ph2

Het ontwerp van de werkplek heeft al verschillende prijzen gewonnen en online is er al aardig wat over te vinden. Mocht iemand ons ook nog kunnen vertellen wie Pons en Huot zijn, houden we ons van harte aanbevolen!

Klik hier voor meer foto’s en video's van de werkplek.

Foto’s: Christian Pottgiesser, gepubliceerd onder een Creative Commons-licentie.