AMSTERDAM – Het Oosterhoutse zoetwarenbedrijf Holland Foodz heeft de failliete snoepfabriek Rens Joosen Suikerwerken overgenomen. De maker van onder meer de Oosterhoutse kaneelstok en Willem Stuvé nougat is maandag weer opgestart.

Holland Foodz wordt met de aankoop naar eigen zeggen marktleider in lolly's, kaneelstokken en wijnballen. Zelf maakt de onderneming onder meer Sweetz lollies.

Het bankroet van Rens Joosen had volgens  directeur-eigenaar Jan Harm Spijkervet van Holland Foodz vooral te maken met “een gebrek aan kennis van de markt”. “Het bedrijf was in handen van een investeringsmaatschappij en de bedrijfsvoering was te complex geworden”, verklaart Spijkervet.

China

Ook had het bedrijf, dat alles met de hand maakt, last van concurrentie die zijn productie naar China verplaatst en de zoetwaren zo tegen veel lagere prijzen op de markt kan brengen.

“China levert echter geen constante kwaliteit, vindt Spijkervet. “Zij missen recepturen en hebben andere kaneelpoeders. De Chinezen kopen in op prijs, in plaats van op smaak. “

Rens Joosen werd op 9 augustus failliet verklaard. De overname werd op 19 augustus afgewikkeld. “Er was haast bij”, vertelt Spijkervet. “We moeten blijven leveren, anders gaat onze marktpositie verloren.” Met de doorstart kan meer dan de helft van de 27 werknemers van Rens Joosen weer aan de slag.

Attractieparken

Joosen bedient met zijn Oudhollandse producten Nederlandse snoepwinkels en snoepkramen op kermissen en in attractieparken.

De afgelopen tijd is er koortsachtig gesproken met de oude afnemers. “We mogen gelukkig blijven leveren aan dierentuinen en pretparken. Ook bijvoorbeeld Jamin en de Hema hebben ‘ja’ gezegd”, aldus Spijkervet.

De vroegere eigenaar Rens Joosen van het overgenomen bedrijf keert als adviseur terug. Hij begon de onderneming in 1978, maar deed deze in 2005 van de hand.