AMSTERDAM - De 13-jarige Aidan Dwyer uit New York deed vorige week een interessante ontdekking op het gebied van duurzame energie. Maar zijn takkenconstructie voor zonnepanelen ontvangt, na veel media-aandacht, nu voor het eerst kritiek.

Dwyer ontwikkelde een constructie op basis van de gulden snede, waardoor zonnepanelen langer licht konden opvangen en dus effectiever zijn. De constructie zou ervoor zorgen dat er vijftig procent meer elektriciteit geleverd kon worden.

Volgens The Atlantic Wire zou een oplettende blogger deze theorie echter afgedaan hebben. Dwyer zou enkel het voltage gemeten hebben, waardoor nog steeds niet duidelijk is of de takkenconstructie daadwerkelijk meer zonlicht naar elektriciteit kan omzetten.

Professor milieutechniek Jan Kleissl van de University of California bevestigt dit geluid tegenover de website Smart Planet. De effectiviteit van de constructie zou volgens Kleissl veel lager zijn dan eerder werd aangenomen. Volgens hem is het meten van het voltage niet genoeg om te beweren dat de zonnepanelen effectiever zijn: het staat volgens Kleissl gelijk aan beweren dat je een snelle auto hebt, alleen omdat je van plaats A naar plaats B kan rijden.

Daarnaast is het horizontaal plaatsen van zonnepanelen in sommige gevallen wel effectief. Het ligt er volgens de professor maar net aan waar op aarde de zonnepanelen staan.