BERLIJN - De economische activiteit in Duitsland groeit momenteel in het laagste tempo sinds juli 2009. Dat bleek dinsdag uit de eerste schatting van de inkoopmanagersindex voor de Duitse economie van onderzoeksbureau Markit.

De index, die een belangrijke graadmeter is voor de economische groei in Duitsland, daalde van 52,5 in juli tot 51,3 in augustus. Een stand hoger dan 50 duidt op economische groei, een score lager dan 50 wijst op krimp.

''De belangrijkste economische motor van de eurozone valt stil'', concludeerde econoom Chris Williamson van Markit. ''Dit is een dramatische ommekeer voor Duitsland.''

Dienstensector

De groei in de dienstensector viel nagenoeg stil. De index voor deze sector daalde van 52,9 tot 50,4. De industrie presteert vooralsnog beter. De score voor deze sector stabiliseerde deze maand op 52.

Uit de cijfers van Markit blijkt dat de industrie van de gehele eurozone deze maand voor het eerst sinds september 2009 tekenen van krimp vertoont. De index voor de euro-industrie daalde van 50,4 tot 49,7. ''De industrie heeft het moeilijk'', concludeerde Williamson. ''Daar komen verslechterde vooruitzichten voor de dienstensector bij.''

Groei

Het tempo van de economische groei in de eurozone stabiliseerde ten opzichte van de voorgaande maand. De samengestelde index voor de groei in de eurozone kwam net zoals in juli uit op 51,1.

Volgens de economen van Markit wijst die score erop dat de matige economische groei van het tweede kwartaal doorzet in het derde kwartaal.

Investeerders

Duitse investeerders en analisten zijn deze maand opnieuw aanzienlijk negatiever geworden over de economische ontwikkelingen in Duitsland. Dat bleek dinsdag uit de index die onderzoeksbureau ZEW maandelijks publiceert.

De index voor het vertrouwen in de toekomstige ontwikkeling van de economie daalde van -15,1 in juli naar -37,6 in augustus. Deze afname was groter dan verwacht. Economen rekenden gemiddeld op een daling tot -25. De index voor de huidige toestand in de Duitse economie verslechterde van 90,6 naar 53,5. Ook hier werd gerekend op een veel kleinere afname, tot 87.

ZEW

De indices van ZEW zijn gebaseerd op een enquête onder circa 350 analisten en institutionele investeerders.

De uitkomsten van augustus zijn de meest negatieve sinds december 2008. Op dat moment ging de Duitse economie door het diepste dal sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Volgens de onderzoekers van ZEW zijn er ondanks de tegenvallende uitkomsten echter nog geen aanwijzingen voor een nieuwe recessie in de Duitse economie.