AMSTERDAM - Op de markt voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (aov's) is een flinke concurrentiestrijd gaande. Hierdoor dalen de premies, maar ook de marges voor de verzekeraars.

Dat zeggen partijen binnen de verzekeringswereld in het Financieele Dagblad van dinsdag. De strijd kan gunstig zijn voor zzp'ers.

"Er wordt door sommige concerns geconcurreerd op prijs. Het gaat om partijen die door prijsbeleid een positie op de markt willen veroveren", zegt een woordvoerder van verzekeraar ASR. Ook Achmea zegt de marges op de verzekeringsproducten te zien dalen.

Groeimarkt

Volgens een consultant van IG&H is de markt voor aov's aantrekkelijk omdat het een van de weinige groeimarkten is. "Andere markten, zoals die voor levensverzekeringen, krimpen alleen maar. Verzekeraars zijn daarom op zoek naar nieuwe omzet- en winstbronnen," stelt de adviseur.

De scherpere concurrentie op de markt voor aov's kan gunstig zijn voor zelfstandigen zonder personeel. Zelfstandigen moeten de risico's voor inkomensverlies bij ziekte of een ongeluk zelf afdekken met een verzekering.

Kritiek

In het verleden was er veel kritiek op de hoogte van de premies, onder andere van de Autoriteit Financiële Markten. Ook bleken de voorwaarden erg mager.

Voor de verzekeraars kan de druk op de marges juist een probleem worden. De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwde vorige week dat een flink aantal verzekeraars in de problemen dreigt te geraken door een soortgelijke concurrentiestrijd op de markt voor autoverzekeringen. Bijna de helft zou een te lage premie berekenen, waardoor de kosten niet worden gedekt.