AMSTERDAM – Het Russische designbureau Arch Group heeft een oplossing bedacht voor het gebrek aan rust en privacy op een vliegveld. Onder de naam Sleepbox verkoopt het bedrijf verplaatsbare kamertjes met een bed die luchthavens aan reizigers kunnen verhuren.

De kamers zijn bedoeld voor mensen die noodgedwongen moeten overnachten op een vliegveld of die simpelweg even willen rusten. Een Sleepbox is te gebruiken voor een half uur tot een paar uur.

Arch Group wil met de Sleepbox snel en goedkoop overnachten mogelijk maken in minder ruimte. Volgens het bedrijf is het vinden van een geschikte overnachtingsplek in een vreemde stad vaak niet eenvoudig.

Een Sleepbox bestaat uit een bed, bagageruimte, een ventilatiesysteem, stopcontacten, een televisie en een WiFi-verbinding. Het kamertje is twee meter lang, 2,3 meter hoog en 1,4 meter breed. Sleepbox verschoont automatisch het beddengoed.

sleepbox3

Kosten

Volgens Arch Group is de aankoop van een Sleepbox binnen zes tot negen maanden terug te verdienen. Hierbij gaat het designbureau uit van een opbrengst van vijftig tot honderd dollar per dag per kamer. Een Sleepbox kost een kleine tienduizend dollar bij een afname van minstens twintig stuks.

Het Russische bedrijf voorziet naast vliegvelden ook andere plaatsen waar de Sleepbox van pas kan komen: zo zouden de kamers ook op treinstations en binnen bedrijven geplaatst kunnen worden. Op dit moment staat de eerste Sleepbox op het Sheremetyevo International Airport in Moskou. In 2012 wordt in dezelfde stad een hostel gebouwd die enkel bestaat uit Sleepboxes.

Pop-ups

Het idee van een slaapkamer op een vliegveld lijkt op de trend van zogenoemde pop-ups. Dit zijn ruimtes die tijdelijk verschijnen voor consumenten, zoals winkels en slaapkamers. Pop-up-hotelkamers zijn al langer gemeengoed bij bijvoorbeeld festivals, maar leveren door hun tijdelijke aard geen vaste inkomsten zoals Arch Group voorziet.