Nederland telt talloze bijzondere werkplekken. Deze week: de Meteoriet van Decos Technology Group.

In samenwerking met WOVOX.com.

Scherpe hoeken, steriele kleuren en een omgeving die er uit ziet als de oppervlakte van Mars. Op het Space Businesspark in Noordwijk staat het hoofdkantoor van Decos. Het idee achter het door Star Wars geïnspireerde ontwerp: het slaat als een meteoriet in op haar omgeving. 

De Meteoriet heeft geen dak of gevels maar is als een huid om een geraamte heen gespannen. Er is ook geen hemelwaterafvoer zoals bij de meeste gebouwen: regenwater stroomt langs de wanden naar beneden. Het elastisch polymeer Polyurea geeft het bouwwerk een gladde en strakke look. Polyurea wordt trouwens ook verwerkt in spandex, strakke elastische kleding die je vooral terugziet bij superhelden en rocksterren.

decos2

Decos is een bedrijf dat software ontwikkelt voor het beheren, archiveren en bewerken van documenten. In tegenstelling tot de meeste IT- en technologiebedrijven die we hebben gezien, laat De Meteoriet een bijna klinische indruk achter. Hier vind je geen speelse kleuren en houten meubilair: het interieur bestaat vooral uit glas en de kleur wit.

decos1

De architecten van Inbo hebben de binnenkant van het gebouw ontworpen volgens de principes van Het Nieuwe Werken. Zo zijn er geen kasten en opslagruimtes: alles gebeurt digitaal. Verder kunnen mensen inloggen met hun laptop en werken waar ze willen. Decos ziet haar hoofdkantoor graag als ontmoetingsplaats waar medewerkers samen kunnen komen om ideeën uit te wisselen. 

decos3

Nog een leuk feitje: de opening van het gebouw op de langste dag van het jaar, 21 juni 2011, werd ingeluid met de onthulling van een 4,5 miljard jaar oude meteoriet. Op haar hoogtepunt verlichtte de zon deze steen via een speciaal raam bovenin het gebouw.

Klik hier voor meer foto’s en video's van de werkplek.

Foto’s: Decos, gepubliceerd onder een Creative Commons-licentie.