AMSTERDAM - Een initiatief genaamd Revolights moet ervoor zorgen dat fietsers in het donker meer opvallen in stedelijke gebieden. De bedenkers claimen met LED-licht in de velgen de fiets zo zichtbaar te maken als een auto.

De verlichting bestaat uit twee 'ringen' van LED-licht die op de velgen te monteren zijn. Wanneer de gebruiker fietst, geven de lampen door middel van een magnetisch systeem licht vanaf alleen de voor- of achterkant van de velg.

Doordat de illusie van een achter- en koplamp gewekt wordt, claimen de makers dat de verlichting op die van een auto lijkt. Dit moet de verkeersveiligheid van fietsers ten goede komen: Revolights hoopt dat autobestuurders hierdoor fietsers als gelijken zien.

Revolights is een project op de crowdfunding-website Kickstarter, waar mensen met ideeën geld aan het publiek kunnen vragen om hun idee werkelijkheid te maken. De makers hebben, met nog ruim vijf weken te gaan, al driekwart van de benodigde 43,500 dollar gekregen.

Eerder probeerde een Britse studente fietsers meer zichtbaar te maken. Met het systeem BLAZE laat zij fietsers een afbeelding van een fiets voor zich uit projecteren op de weg.