DEN HAAG - De Nederlandsche Bank (DNB) heeft 12 autoverzekeraars gewaarschuwd dat zij te lage premies vragen, die niet kostendekkend zijn. Een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars heeft dinsdag berichtgeving hierover in De Telegraaf bevestigd.

Het is al de tweede maal dat DNB aan de bel trekt. Vorig jaar december waarschuwde de toezichthouder ook al voor de financiële risico's van te lage premies.

DNB heeft in totaal 28 autoverzekeraars onderzocht na signalen dat een aantal mogelijk onvoldoende reserves had, als zij te maken zouden krijgen met veel schadegevallen.

Waarschuwen

Het is al de tweede maal dat DNB aan de bel trekt. Vorig jaar december waarschuwde de toezichthouder ook al voor de financiële risico's van te lage premies. Toen kondigde de bank ook het vervolgonderzoek aan dat nu is afgesloten.

Ook 2010 is door een grote groep verzekeraars in de branche met een verlies afgesloten, constateert DNB.

De bank heeft nu een goed inzicht in de gevolgen van de te lage premiestelling en heeft de verzekeraars die onvoldoende gereserveerd hebben voor te verwachten verliezen, daarop aangesproken. De bank blijft zowel de afzonderlijke verzekeraars als de sector als geheel nauwlettend in de gaten houden.

Prijsvechters

Het Verbond van Verzekeraars wijst erop dat het probleem vooral speelt bij kleinere prijsvechters, die alleen in autoverzekeringen doen.

De concurrentie in de markt voor autoverzekeringen is groot. Eind 2005 barstte een prijzenslag los en daalden de premies. Inmiddels stijgen die weer.