AMSTERDAM - De Vingerplant is de bureauplant van het jaar 2011. Dat heeft een jury met vertegenwoordigers uit de wetenschap en praktijk bepaald.

De Vingerplant volgt daarmee de Flamingoplant (2010) op. De luchtzuiverende Vingerplant (Fatsia japonica) dankt haar Nederlandse naam aan het handvormig blad met zeven tot elf ‘groene vingers’.

De deskundigen nomineerden drie luchtzuiverende planten: de Vriesea, de Graslelie (Chlorophytum) en de Vingerplant (Fatsia japonica). De planten werden ook twee maanden getest op bureaus in het midden- en kleinbedrijf en op thuiswerkplekken.

Beoordeling

Volgens juryvoorzitter Bert van Duijn (Fytagoras Plant Science) hoeft iemand geen groene vingers te hebben om deze bureauplant in leven te houden, zelfs zonder veel daglicht doet de plant het uitstekend.

Van Duijn: “Daarnaast heeft de Vingerplant een hoog luchtzuiverend vermogen en is er een extra psychologisch effect. Onderzoek heeft aangetoond dat iedereen die langer dan vier uur per dag met een beeldscherm werkt, zich aantoonbaar prettiger voelt en productiever is dankzij planten op de werkplek.”

Ook voor de plantentesters was de Vingerplant favoriet. “De Vingerplant heeft een frisse, groene kleur met mooie, glanzende bladeren en blijft lang mooi,” aldus een gebruiker.

Belang

Het belang van kamerplanten op werkplekken is uitvoerig onderzocht door onder meer ruimtevaartorganisatie NASA. De onderzoeken tonen aan dat het verstandig is om op de werkplek tenminste twee planten per twaalf vierkante meter te plaatsen.